Varför trådlöst?

  Fördelarna med infra-rött ljus:
Check mark Den enda "FRA-säkra" trådlösa teknologin, total säkerhet mot avlyssning
Check mark Stör inte andra trådlösa system och teknologier
Check mark Enkelt att installera, använda och underhålla
Check mark Säker framtida investering, infra-rött ljus har inga “frekvensområden” som i framtiden kan bli störda eller sålda för annan användning och därmed göra systemet oanvändbart
Check mark IR-ljusnivåerna är låga och säkra för både människor och andra system som t.ex. fjärrkontroller

Mycket av dagens ljud- och bildteknik kopplas med kablar som är ett enkelt men mycket oflexibelt sätt att skapa önskad funktion. Även tekniksegmentet “konferenssystem” är uppdelat i trådbundet och trådlöst. Trådbundna konferenssystem är inriktade på fastmonterade och dedicerade installationer som t.ex. svenska riksdagens plenisal.

Med ett trådlöst konferenssystem kan rummet snabbt och enkelt dukas för konferens på morgonen och lika snabbt och enkelt dukas av på kvällen för annan användning.

Ett trådlöst konferenssystem skapar helt enkelt flexibilitet!

Varför infra-rött ljus och inte radio?

Infraröd systemprincipMånga av marknadens övriga trådlösa konferenssystem använder radio och det kan på pappret ses som en mer attraktiv lösning men är egentligen bara en fördel för de som installerar systemet. Radiobaserade system använder så kallad “2.4GHz teknologi” vilket i praktiken innebär att de är byggda med samma teknik och använder samma frekvenser som trådlöst internet, blåtand, fjärrkontroller, ..., listan kan göras lång.

Detta innebär att radiobaserade system allt mer ofta upplever störningsproblem, speciellt i storstäder.

Vem vill göra en stor teknikinvestering som kanske blir oanvändbar bara för att grannen installerar ett stort Wi-Fi nät!?

FRA-säkert!

Radio är baserat på elektromagnetiska vågor som är notoriskt svåra att kontrollera vilket gör dem ganska enkla att avlyssna. Som kontrast är infrarött väldigt enkelt att säkra; se till att ljuset stannar i rummet, vanligtvis så enkelt som att stänga gardinerna! Inget ljus, inget läckage!

Infra-rött är idag en säker teknologi

Några vanliga frågor om infra-röda system är bl.a. stabilitet. Infra-rött ljus förlitar sig på “fri siktlinje”, d.v.s. täcker man för strålen så bryts signalen. Det löses med redundans, d.v.s. att flera mottagare ser signalen samtidigt som bilden ovan visar.

En annan vanlig fråga handlar om lysrör och lågenergilampor. De tidiga IR-systemen, 15-20 år sedan, använde låga bärvågsfrekvenser, vanligen under 100kHz, och var väldigt känsliga för störningar från lysrör och lågenergilampor. Close Talk Conference System arbetar i området 2 till 6MHz och är helt tillförlitligt.

Den tredje vanligaste frågan handlar om bildskärmar och videoprojektorer. Plasmaskärmar ska undvikas i samma rum som systemet, detta är ett allmänt krav för IR-system och inte specifikt för Close Talk Conference System. Videoprojektorer, LCD-skärmar och LED-skärmar går dock utmärkt att använda.